ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ


Πρόγραμμα Ημερήσιας Εκδρομής, 4 Ιουλίου 2018

  09:10 Πανεπιστημιούπολη (Φοιτητική εστία, Νεάρχειο)

  09:30 Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων (Περιφέρεια Ηπείρου)

  10:30-12:00 Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστη (ελληνοαλβανικά σύνορα)

  12:30-13:00 Μονότοξο Γεφύρι Κόνιτσας (κτ. 1871)

  13:30-15:30 Κόνιτσα - Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα

  16:30-17:30 Κεντρικό Ζαγόρι, Δίλοφο

  18.00-18.30 Γεφύρι Μονότοξο Κόκκορη (Κεντρικό Ζαγόρι)

  19:30 Eπιστροφή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

8-dirk-sebregts

Χαρτης νομου Ιωαννινων

κλικ για μεγέθυνση

  10:30-12:00: Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου (ελληνοαλβανικά σύνορα)

Στους πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα και δίπλα στον Αώο ποταμό, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο, βρίσκεται η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου. Το όνομα της Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες, σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα. Το μοναστήρι, κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ). Στα μετέπειτα χρόνια ανακαινίστηκε από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522. Η μονή υπήρξε έδρα της αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα. Από τον 14ο αιώνα λειτουργούσε σχολή χειρογράφων στην οποία ιεροδιδάσκαλοι δίδασκαν χειρογραφία σε μοναχούς και λαϊκούς. Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά και η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της.




  12:30-13:00: Γεφύρι Μονότοξο Κόνιτσας

Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.




  13:30-15:30: Κόνιτσα - Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα

Η Κόνιτσα είναι κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων και έδρα του Δήμου Κόνιτσας της Ηπείρου 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, κοντά στα αλβανικά σύνορα. Η περιοχή της Κόνιτσας φημίζεται για τις κατασκευές γεφυριών που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και για την παρουσία πολλών θρησκευτικών μνημείων, εκ των οποίων κάποια χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο. Κατά την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, η Κόνιτσα, γνωρίζει μεγάλη εμπορική ακμή, ενώ αρκετά μνημεία από εκείνη την εποχή σώζονται μέχρι σήμερα. Στην Κόνιτσα ο επισκέπτης μπορεί να δει πλούσια βλάστηση και πανίδα, εντυπωσιακές χαράδρες, μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους, ορεινές λίμνες και ποτάμια.




  16:30-17:30 Κεντρικό Ζαγόρι, Δίλοφο

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Το Δίλοφο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου και είναι δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου.




  18.00-18.30 Γεφύρι Μονότοξο Κόκκορη (Κεντρικό Ζαγόρι)

Το γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου με τη μοναδική καμάρα του βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Το γεφύρι πρωτοχτίστηκε το 1752, με την οικονομική συνδρομή του προεστού Νούτσου Κοντοδήμου από το χωριό Βραδέτο. Επισκευάστηκε το 1910 απο τον Κόκκορο, από το χωριό Κουκούλι, ο οποίος είχε το μύλο του εκεί. Το τόξο του γεφυριού έχει μήκος 23,6μ και ύψος 8,5μ. Η πρόσβαση στο γεφύρι γίνεται και από τις δύο πλευρές με μονοπάτια που έχουν σκαλιστεί πάνω στους βράχους. Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης.




  19:30 Eπιστροφή Κέντρο Ιωαννίνων (Δικαστήρια), Νεάρχειο, Φοιτητική Εστία